Lajme

3 qytete fantashkencë që parashikuan të ardhmen e teknologjisë

Qytetet e trilluara nga fantashkenca mund të jenë krijuar duke nisur edhe nga qytetet reale ose thjesht janë krijuar nga asgjëja por në të dy rastet ato ofrojnë zgjidhje urbane që kanë përfunduar duke u bërë realitet.

Fantashkenca është një zhanër që ndërthur histori të ndryshme dhe stile të ndryshme dhe ndërthurja e fantazisë dhe shkencës ka ndikuar në natyrën urbane të qenieve njerëzore, duke përvijuar qytetet e së ardhmes.

Këtu janë disa shembuj të qyteteve që u shfaqën në trillime shkencore dhe që impresionuan më shumë me dukjen e tyre.

Metropolis (1927)

Me regji të gjermanit Fritz Lang, Metropolis pasqyron shqetësimet shoqërore të periudhës ndërluftuese në një shoqëri të mbizotëruar nga klasa intelektuale. Në thelb është historia e një rebelimi të drejtuar nga robotët. Metropoli ndërthur parime të ndryshme të trillimeve shkencore të kohës dhe siguron një nga vizionet më pesimiste të megalopolit aktual, duke ardhur para një serie filmash të tjerë, në të cilat inteligjenca artificiale paraqet një aspekt thelbësor drejt demokratizimit urban.

Tau Ceti Center (Hyperion – 1989)

Romani Hyperion i Dan Simmons ofron një koncept të një qyteti ku ndjenja e mirëqenies varet në mënyrë të pashmangshme nga teknologjia. Kur ajo dështon, shoqëria bie në kaos dhe çrregullim. Me Qendrat Tau Cati, Simmons parashikon pasojat e kësaj varësie teknologjike. Për më tepër, Hyperion parashikon probleme të ndryshme që kanë filluar të shfaqen në qytetet ekzistuese, të tilla si dilema e qytetit të Lagos, në Nigeri, me furnizimin me ujë të pijshëm.

Minority Report (2002) / Raporti i Pakicave (2002)

Filmi i Steven Spielberg sjell në ekranin e madh një pjesë të konsiderueshme të konceptit urbanistik të mendjes së shkëlqyer të librit fantastiko-shkencor të shkrimtarit Philip K. Dick. Jeta e banorëve të Uashingtonit në 2054 është shndërruar nga një revolucion digjital i paparë, i cili, megjithatë, na duket çuditërisht i njohur pothuajse 20 vjet pas botimit të tij teatral.

Komploti i Raportit të Minoriteteve përdor teknologji të ndryshme për të na treguar fuqinë e Big Data në kontrollin e së ardhmes sociale të një qyteti. Parakushtet mund të parashikojnë ekzekutimin e krimeve, duke hedhur themelet për një shoqëri më paqësore të mbrojtur ende nga një shtet autoritar me një fasadë beninje.

Burimi

Back to top button