Lajme

A duhet të agjëroni gjatë Ramazanit nëse jeni të ndjeshëm ndaj koronavirusit?

Myslimanët filluan muajin e shenjtë të Ramazanit, do të thotë se ata do të agjërojnë nga lindja e diellit deri në perëndimin e diellit çdo ditë.

Ky është muaji i nëntë i kalendarit islam, kur agjërimi është i detyrueshëm për të gjithë muslimanët e rritur, të cilët nuk janë të sëmurë akut ose kronikisht, të moshuar, shtatzënë, ushqyerja me gji, diabeti ose menstruacionet.

Ky është gjithashtu Ramazani i parë që përmbys kushtet e bllokimit të sjella nga pandemia e koronavirusit. Kjo do të thotë se asnjë namaz nate Taraweeh ose ndonjë kongregacion në xhami nuk lejohen nga izolimi.

Disa njerëz janë veçanërisht të prekshëm ndaj koronavirusit. Ata mund të zgjedhin të mos agjërojnë nëse tregojnë simptoma të Covid-19, ose nëse kanë frikë se mos përmbajtja e ushqimit dhe pijeve mund të dobësojë sistemin e tyre imunitar.

Konsensusi i përgjithshëm është se po ndjeheni mirë dhe nuk keni një gjendje themelore shëndetësore, prapëseprapë duhet të jetë e sigurt për ju që të agjëroni gjatë Ramazanit.Dr Asim Yusuf, studiues dhe kryetar i Bordit të Studiuesve dhe Imamëve Britanikë dhe psikiatër konsulent, tha për Metro-n:

“Agjërimi në Ramazan është një mundësi e bukur për t’iu afruar Zotit dhe për të zhvilluar lidhjet e empatisë me të varfërit”.

Ai i këshillojmë muslimanët që të marrin parasysh kushtet e tyre shëndetësore dhe t’i diskutojnë ato me profesionistët e tyre të shëndetit, si dhe imamët, veçanërisht në dritën e udhëzimeve të fundit të bëra nga Shoqata Mjekësore Islame Britanike, e cila ofron udhëzime të ekuilibruar, të qarta dhe të bazuara në prova në lidhje me Covid-19 dhe kushtet kronike shëndetësore.

Mesazhet kryesore janë të qëndroni në shtëpi, të luteni nga shtëpia, të ndani iftarin në shtëpi në mënyrë që të shpëtoni jetë.

Burimi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button