Lajme

Gara për ‘vaksinën për të shpëtuar botën’ mund të përshkallëzojë luftën midis Kinës dhe SHBA’ve

Në atë që quhet ‘garë bio-teknologjike e armëve’, Kina dhe SH.B.A po garojnë kundër njëri-tjetrit për të zhvilluar jo vetëm vaksinën e parë të koronavirusit, por ta zotërojnë atë atë për veten dhe qytetarët e tyre..

Ndërsa hulumtimet që ndodhen pas një vaksine COVID-19 përshpejtohen, po kështu janë edhe tensionet mes dy vendeve, me ekspertët që ngrenë shqetësimin se një përparim shkencor mund të përdoret si një peng në luftën e vazhdueshme për t’u bërë superfuqia mbizotëruese e shekullit XXI.

“Vaksina mund të bëhet një pjesë shahu dhe mjaft e fuqishme,” i tha 60 Minutave analisti i vjetër Malcolm Davis nga Instituti Australian i Politikave Strategjike.
“Ne do të dalim nga kjo pandemi me një konkurrencë të intensifikuar strategjike të SHBA dhe Kinë.”

Qeveria gjermane goditi në administratën e SHBA më herët këtë muaj pasi u raportua që Trump kishte provuar të blinte CureVac, një kompani udhëheqëse farmaceutike gjermane.

Në një intervistë për 60 Minuta, Dr Lidia Oostvogels, drejtuese e njësisë kërkimore të sëmundjeve infektive në CureVac i tha reporterit Tom Steinfort se ajo ishte “shumë e befasuar” kur dëgjoi lajmet.

CureVac aktualisht është në ballë të hulumtimit për vaksinat COVID-19, por Dr Oostvogels tha se ekipi i saj nuk ishte i interesuar në ofertën e Trump apo ndonjë strategji politike kur shpërndante vaksinën.

Pavarësisht se konsiderohet pararendës për ta zhvilluar atë së pari, Dr Oostvogels ende beson se njerëzit duhet të kenë pritshmëri reale dhe të jenë të durueshëm pasi do të duhen përafërsisht 18 muaj për të parë rezultate të sakta.
Dr Seth Berkley, Drejtori i Përgjithshëm i GAVI, grupi global për mbrojtjen e vaksinave, tha se puna e jashtëzakonshme është duke u bërë në një vaksinë COVID-19 dhe të gjitha ato në kohë rekord.

“Ne kemi parë tani që janë 70 vaksina që janë në zhvillim. Disa thonë se ndoshta dyfishi i këtij numri”, i thotë ai Tomit.

Me më shumë se 100 ekipe shkencore ndërkombëtare që punojnë në një vaksinë kundër këtij virusi vdekjeprurës.

Burimi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button