Lajme

Gjermani/ Gjykata Kushtetuese rrëzon masat kufizuese të vendosura nga qeveria

Në Saarland, kufizimet e daljes të vendosura nga pandemia e koronës duhet të lirohen menjëherë pas një vendimi të Gjykatës Kushtetuese.

Gjykatësit kushtetues vendosën të martën se “aktualisht nuk ka asnje shkak rendues e të besueshme për vazhdimin e pandërprerë të rregullave të rrepta të Saarland që ndalojnë njerëzit të largohen nga shtëpitë e tyre”. Kjo do të thotë që takimet familjare dhe kalimi i kohës jashtë, duke ruajtur distancat e nevojshme dhe kufizimet në kontakte, janë përsëri të mundshme.

Disa orë më parë, qeveria e Bundesland të Saarland kishte njoftuar se kufizimi i daljes duhet të lirohet nga 4 maj. Një zëdhënëse e gjykatës tha në mbrëmje se vendimi i gjykates kushtetuese hyn ne fuqi menjëherë. Gjykata Kushtetuese tha se dinte “në përputhje me planin e qeverisë së shtetit” për të qetësuar kufizimet e daljes.

Me vendim, gjykata iu përgjigj kërkesës urgjente të një qytetari te Saarland. Ky i fundit kishte parashtruar një ankesë kushtetuese dhe kishte kërkuar urdhër te menjehershm kundër ndalimit te daljes. Sipas gjykatës, ai pa veten se i eshte shkelur e drejta e tij themelore për lirinë e personit.

Që nga 21 Mars, Saarlandersve u është lejuar të largohen nga banesa e tyre për një arsye të vlefshme për shkak të pandemisë korona. Kjo përfshin mënyrën për të punuar, blerjet e nevojshme ose vizitat te mjeku. Masat e marra nga qeveria e shtetit ishin “të domosdoshme” për shkak të numrit relativisht të madh të infeksioneve në Saarland (vendimi i 28 Prillit 2020 – Lv 7/20), tha gjykata.

Burimi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button