Lajme

LAJMI FUNDIT: Turqia sot edhe zyrtarisht doli me ilaçin kunder Covid

Ministri i Industrisë dhe Teknologjisë: Kemi prodhuar ilaçe lokale dhe kombëtare që do të përdoren ku ndër Covid-19

Ministri i Industrisë dhe Teknologjisë, Mustafa Varank, i cili së fundmi bëri disa deklarata, njoftoi se ilaçi i quajtur Favipiravir, i cili përdoret ku ndër koronavirusit, ka filluar të prodhohet me mjete shtëpiake. Favicov do të lëshohet pas procesit të licencës dhe do të përdoret në të gjithë Turqinë.

Agjenda numër një e botës që nga ditët e para të vitit 2020 është padyshim epi demia e koronavirusit . Për më tepër, fakti që një ilaç që nuk është zhvilluar ende si një zgjidhje absolute për sëm undjen COVID-19 të shka ktuar nga koronavirusi i bën gjërat edhe më të vësh tira.

Si në vendet e tjera, në përpjekjet për të gjetur një kurë kun dër sëm undjes Covid-19 Turqia po vazhdon përpjekjet e saj.

Deklaratat e bëra në periudhat e mëparshme zbuluan se shkencëtarët në vendin tonë po zhvillonin një ilaç ku ndër me koronavirusin. Tani, një deklaratë shumë e rëndësishme erdhi nga Ministri i Industrisë dhe Teknologjisë, Mustafa Varank. Ministri Varank sqaroi se ilaçi i quajtur Favicovir tani prodhohet me mjete shtëpiake dhe kombëtare.

Favicovir, i cili u sint etizua nga kompania Kimike Atabay dhe filloi të licencohet, do të jetë një ndi hmë e rëndësishme në lu ftën kundër koronavirusit. Ministri Varank shprehet se për prodhimin r këtij ilaçi të rëndësishëm ai është edhe i lumtur, edhe krenar.

Në deklaratat e bëra nga Ministri Varank, thuhej se ilaçi i quajtur Favipiravir është përdorur në mënyrë ak tive ku ndër COVID-19. Duke treguar se sinteza lokale e këtij ilaçi është gjithashtu shumë e rënd ësishme, Varank tha se Ministri i Shëndetësisë Fahrettin Koca udhëzoi që ilaçi të licencohej menjëherë. Favicov pasi të ketë përfunduar procesi i licencimit të ilaçeve, që do të përdoret si në Turqi ashtu edhe jashtë saj do të eksportohet.

Kreu i projektit Favicovir, Anëtar i Fakultetit të Universitetit të Stambollit Medipol, Assoc. Dr. Mustafa Güzel deklaron se projekti filloi 5-6 javë më parë dhe se ai nuk mendonte se procesi do të përfundojë kaq shpejt. Duke deklaruar se ka 3-4 ilaçe që janë efe ktive ku ndër COVID-19 në të gjithë botën, Güzel thotë se Favicovir është një prej tyre dhe është efe ktiv në pacientët që fillojnë të kenë ethe.

https://www.webtekno.com/teknoloji-bakani-koronaviruse-karsi-yerli-ve-milli-ilac-urettik-h94665.html

Source link

Back to top button