Lajme

Lul Raka tregon përfundimisht a do të kemi mundësi të shkojmë në pushime verore sivjet

Kosova po vazhdon të përballet me koronavirusin.

Mikrobiologu Lul Raka thotë se Kosova është në rrugë të mbarë për të mbyllur fazën e parë të koronavirusit. Kriza sipas tij është menaxhuar mirë, derisa ka bërë thirrje që të vazhdohet të respektohen këshillat e IKPSHK-së dhe MSH-së.

“Mendoj që jemi në rrugë të mirë që të përfundojmë këtë cikël të pandemisë. Rezultatet e ditëve të fundit kanë qenë të pritshme sepse ka pasur lirim të masave, ka pasur qarkullim më të madh të njerëzve dhe është pritur një rritje. Mirëpo kjo rritje ka qenë e menaxhueshme. Ajo kryesorja që ka ndodh është që të gjitha masat që janë marrë nga institucionet shëndetësore dhe përmbushja e këtyre këshillave nga qytetarët e Kosovës kanë bërë që kapacitetet shëndetësore të Kosovës të mos mbingarkohen me rastet e Covid-19, dhe ky ka qenë qëllimi kryesor i masave që janë marrë”, thotë Raka për RTV21.

“Menaxhimi ka qenë efikas dhe unë i përgëzoj të gjitha nivelet e kujdesit parësor por jo vetëm institucionet e kujdesit shëndetësor por edhe qytetarët e Kosovës që iu kanë përmbajtur në pjesën më të madhe të rasteve këshillave të Ministrisë së Shëndetësisë dhe IKPSHK’së”, shtoi ai.

“Kujdesi duhet të vazhdojë edhe në ditët në vazhdim pa marrë parasysh që ka numër të vogël sepse gjatë kësaj jave kemi parë një fluks të madh të njerëzve nëpër rrugët e Kosovës në të gjitha qytetet dhe kjo duhet të bëhet me kujdes”, theksoi ai.

Raka thotë se plazhi mund të vizitohet por me kujdes të shtuar.

“Pjesë e lirimit të masave do të jetë edhe hapja e kufijve mirëpo kjo sigurisht që do të bëhet në bashkëpunim me shtetet e rajonit edhe prioritet normal që do të jetë Shqipëria. Për pushime nuk ma merr mendja që do të ketë fluks të pushuesve nga Kosova në Shqipëri Autoritetet e Shqipërisë s’besoj që do ta lejojnë një gjë të tillë sepse ende është herët për një fluks të tillë masiv. E kuptoj popullatën e Kosovës që duan të gjithë të shkojnë të relaksohen, të shkojnë pak në Shqipëri por mendoj se deri në sezon të verës ka me pasur kohë me rend me shku, prej qershori, korrikut e gushtit”, tha Raka.

Ndërkohë, Raka thotë se shumica e ekspertëve në botë janë të bindur se në vjeshtë do të përballemi me një valë të sytë të virusit.

Për këtë ai thotë se vendi duhet të përgatitet dhe se kohë për këtë ka mjaftueshëm.

“Kemi katër muaj për tu përgatitur. Fillimisht të furnizohemi me teste, pastaj duhet të furnizohemi me respirator, t’i rrisim kapacitetet pse jo, të furnizohemi me pajisje personale mbrojtëse sepse me hapjen e shërbimeve specialistike edhe në stadin fillestar do të ketë nevoje për pajisje shtesë”, thotë Raka.

Burimi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button