Lajme

Nga profetët tek predikuesit, ja disa nga “liderët” e feve në botë

Besohet nga muslimanët që të jetë një profet i Perëndisë dhe është i njohur botërisht si themelues i fesë së Islamit. Muhamedi ishte një njeri nga Meka i cili jetoi gjatë shekujve të gjashtë dhe të shtatë. Në jetën e tij te hershme ai kish punuar si tregtar, por në vitet e mëvonshme u bë i njohur për mërgimin e vetë-imponuar në shpellat malore. Thuhet se lutej në izolim për periudha të gjata. Në moshën 40 vjeçare, gjatë njëres prej këtyre seancave, ai raportoi se mori një mesazh nga Perëndia dhe filloi ta shpallte publikisht. Dalëgadalë fitoi shumë ndjekës dhe përfundimisht u rrit mjaftueshëm sa për të shkatërruar të gjithë tempujt e tjerë fetarë të tempullit të Mekës. Në kohën e vdekjes së tij, pjesa më e madhe e Gadishullit Arabik ishin konvertuar sipas mësimeve të tij.

JEZUSI I NAZARETIT

JUDEAS, 7-2 p.e.s,

Figura më e famshme fetare në botën perëndimore, Jezusi i Nazaretit ishte një predikues që sot shumica e të krishterëve e mbajnë të jetë i biri i Perëndisë. Ndërsa natyra e saktë e mësimeve të tij asnjëherë nuk është regjistruar nga ndonjë bashkëkohës, shumë historianë besojnë tani se Jezusi ishte një rabin hebre nga Galilea, i cili fitoi famë për shkak të predikimit të tij gojor, duke fituar shumë ndjekës të përkushtuar. Jezusi është gjithashtu një aktor kyç në Islam, pasi ai konsiderohet si një nga profetët kryesor të Zotit, megjithëse jo biri i Tij.

GENDUN DRUP

TIBETIAN 1391-1474

Një figurë e rëndësishme në lindjen e Budizmit Tibetian, i cili mbetet edhe sot e kësaj dite praktikisht në të gjithë Tibetin, Mongolinë, Butanin, Nepalin, Indinë dhe madje edhe pjesë të Kinës. Gendun Drup ishte udhëheqësi i parë shpirtëror i shkollës tashmë të famshme. Pasi u lind në një ahur dhe u rrit nga një bari, Drup bëri zotimin për t’u bërë murg në manastirin Narthang në moshën 20 vjeçare dhe më vonë u bë një figurë kyçe fetare në Tibet, duke krijuar manastire dhe duke i predikuar popullsisë vendase. Reputacioni i tij si një njeri i shenjtë u bë aq i fortë saqë me vdekjen e tij në moshën 84 vjeçare, ai u njoh pas vdekjes si i pari Dalai Lama, një zanafillë e Chenresig, hyjnia Budiste e dhembshurisë.

MOISIU

EGJIPTIAN 1391 p.e.s-1271 p.e.s

Një figurë e rëndësishme në fenë hebraike, islame dhe kristiane, Moisiu ishte një princ egjiptian i lindur, profet dhe udhëheqës shpirtëror, dhe është i njohur si autor i Tevratit, doktrina më e adhuruar hebreje. Ndërsa kishte lindur në Egjipt, Moisiu ishte me origjinë hebraike dhe e kaloi shumicën e jetës së tij duke u përpjekur për të rikthyer popullin e tij në atdheun e tyre të Kanaanit. Supozohet se sot, ai është më shumë i famshëm për zbulesën e urdhëresave të Perëndisë. Urdhëresat që mbijetuan – kanë qenë tradicionalisht më shumë se dhjetë – më vonë u bënë themeli moral i feve të shumta nëpër botë.

JIM JONES WARREN

AMERIKAN 1931-1978

Jim Warren Jones ishte një drogaxhi egomaniak, cili urdhëroi vdekjen e 300 fëmijëve dhe udhëhoqi mbi 600 të rritur të kryenin vetëvrasje në Jonestown, Guajana në nëntor 1978. Themeluesi i Tempullit të Popullit, një lëvizje që rrotullohej jashtë krishterimit, tërhoqi pasuesit e Jonestown duke u premtuar atyre parajsën, një vend të shenjtë larg prej intolerancës fetare të perceptuar të SHBA-së. Fanatizmi i Jonesit përfundimisht do të çonte në ‘vetëvrasjen revolucionare’ famëkeqe, me ‘kongregacionin’ e tij, ose të dehur, ose duke u detyruar të pinte cianur (helm vdekjeprures).

SUN MYUNG MOON

KOREAN 1920-2012

Një udhëheqës Korean fetar, manjati i biznesit dhe i medias, Sun Myung Moon e shpalli veten një Mesia dhe themeloi Kishën e Bashkimit në Seul, Korea e Jugut në vitin 1954, një lëvizje që u bë e famshme për ceremonitë e saj masive të dasmave. Ndërsa Moon më vonë do të shkonte në burg për regjistrimin e të ardhurave të rreme nga taksat, ai u bë tepër i pasur dhe adoptoi në të gjithë botën një kongregacion ‘Moonies’, pasuesit e kishës së tij. Moon ishte i famshëm pasi kishte në pronësi një avion privat luksoze që i kushtoi nje shumë më të madhe se 30.000.000 £ ($ 50.000.000).

MARTIN LUTHER

GJERMAN 1483-1546

Një figurë qendrore në Krishtërim dhe Reformimin Protestant, Martin Luteri ishte një murg gjerman dhe figurë e famshme teologjike, që sfidoi shumë nga praktikat e pranuara të fesë, të tilla si indulgjencat, me donacionet monetare. Në të vërtetë, sfidat e Luterit ishin aq të fuqishme, saqë ai tërhoqi vëmendjen dhe zemërimin katolik të Papa Leo X dhe të Shenjtërisë së tij, perandorit Romak Charles V, me kërkesën e palëve ai duhej të tërhiqte të gjitha shkrimet dhe predikimet e tij. Kjo çoi në Dietën e famshme me krimba në 1521 dhe shkishërimin e Luterit nga Kisha Katolike.

JOHN CALVIN

FRANCEZ 1509-1564

Ishte e famshme ndarja e Teologut francez Calvin nga Kisha Katolike në shekullin e 16, e cila ndihmoi në themelimin e kalvinizmit. Nëpërmjet predikimit të tij të palodhur dhe shkrimeve – Calvin eshte i famshëm për të mbrojtur fenë e tij me gojë dhe në letër – ai arriti të sigurojë reformimin dhe të përcaktojë themelet që do të vazhdonin të shihnin ngritjen e Kishave të Reformuara kongregacionale dhe Presbiteriane që ende ekzistojnë sot.

GONXHE BOJAXHIU – NËNË TEREZA

SHQIPTARE 1910-1997

Nënë Tereza ishte një murgeshë katolike dhe misionare e cila e kaloi jetën e saj ne ngritjen e spitaleve, klinikave, jetimoreve dhe bankave të ushqimit në Indi. Puna e saj si bamirëse i dha asaj Çmimin Nobel të Paqes të vitit 1979. Ajo u largua nga Shqipëria 18 vjeçe dhe u bashkua me Motrat e Loretos në Irlandë Rathfarnham. Pas vdekjes së saj në vitin 1997 në moshën 87 vjeç, ajo u lumturua (në vitin 2003) – hapi i tretë në shkallën e Kishës katolike drejt shenjtërimit. Gjatë jetës së saj ajo gjithashtu u kritikua për disa nga predikimet e saj, të cilat përfshinin luftën kundër përdorimit të kontraceptivëve.

ZOROASTERI

IRANIAN I PANJOHUR-583 p.e.s

Themeluesi i një prej feve më të hershme të regjistruara të historisë, Zoroastrianizmit, Zoroasteri ishte një mësues i devotshëm dhe profet i cili predikonte në të gjithë rrafshnalten iraniane në shekullin e gjashtë para erës sonë. Zoroasteri njihet te kete shkruar YASNA Haptanghaiti dhe Gathas, një seri himnesh të cilat përdoren ende siç eshte vlerësuar nga ana e 2.6 milion ndjekësve te mesimeve te tij sot në mbarë botën. Fama e Zoroasterit u perhap shumë dhe me kalimin e kohës dhe mësimet e tij – (te cilat përqendroheshin rreth te jetuarit te një jete moralisht të mirë) – u përhapën në botën perëndimore, reputacioni i tij kishte marrë një cilësi mitike.

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Nëse keni shijuar këtë artikull, ndajeni atë me familjen dhe miqtë tuaj! MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike!

Burimi

Back to top button