Lajme

Pamje nga laboratori i Kosovës ku zbulohet Coronavirusi

Me 13 mars në Kosovë është shënuar rasti i parë me virusin COVID-19.
Ekipi i doktoreshës Zana Kaçaniku-Deva ka testuar mbi 17 mijë mostra të dy shuara për COVID-19. Për më shumë se tre muaj mijëra qytetarë të Kosovës kanë pritur rezultatet e punës së gjashtë grave punonjëse në Institutin Kombëtar të Shëndetit Publik të Kosovës (IKShPK).

Kosova u ka besuar gjashtë grave dhe një burri që në gjashtë dhoma testimi, pa asnjë ditë pushimi, të zbu lojnë virusin.
Në ditët e gjata dhe natët e vona ekipi ka zbuluar 1200 të infektuar me COVID-19.

Doktoresha Kaçaniku-Deva tregon se si kanë punuar gjatë ditëve të vë shtira të pandemisë.

“Ne qysh në muajin shkurt kemi bërë tes time për pacientët të cilët kanë udhëtuar nëpër vendet ku janë konf irmuar ra stet e para me coronavirus dhe të cilët kanë dy shu, në bazë të simp tomatologjisë, se mund të jenë të inf ektuar gjatë qëndrimit të tyre”, thotë ajo.

Po ashtu, Kaçaniku-Deva tregon se nga gjashtë doktoreshat që kanë punuar në laborator, vetëm njëra prej tyre nuk ka pasur fëmijë.

“Të gjitha kemi qenë nëna, me fëmijë të vegjël. Kemi mujt të jemi më ego iste dhe të mendojmë pëe familje, por e kemi pasë primare që të kryejmë testimet dhe ta kryejmë punën tonë me përkushtim”.

Ajo tregon për rastin e parë të det ektuar me COVID-19 në Kosovë.

“Rasti i parë i det ektuar me COVID-19 në Kosovë ka qenë me 13 mars, ditë e premte. Ajo natë ka qenë shumë e gjatë për mua, për shkak të br engës për familjen time, për stafin që jemi duke punuar, si dhe për gjithë popullatën e Kosovës. Sigurisht, fr ika ka qenë e madhe për shkak se ka qenë një pat egjeni për të cilën nuk është ditë”, thotë doktoresha Kaçaniku-Deva.

Ndërsa, deri më tani në Kosovë janë inf ektuar 1263 persona me COVID-19, janë sh ëruar 912 pacientë dhe 31 kanë vd ekur.

Source link

Back to top button