Lajme

Raporti i zbulon ‘ngjarjet e rrezikshme’ që ndodhën brenda laboratorit në Wuhan

Një raport i ri i inteligjencës sugjeron se mund të ketë pasur një “ngjarje të rrezikshme” në tetor në Institutin e Virologjisë Wuhan, duke nxitur dyshimet se pandemia e koronavirusit ishte nisur nga një rrjedhje nga laboratori kinez.

Raporti, i marrë nga NBC News në Londër, ekzaminuan të dhënat e telefonit celular nga Ëuhan. Sipas analizave të tyre, nuk kishte asnjë aktivitet të telefonisë celulare në një pjesë të sigurisë së lartë të kompleksit laboratorik kinez nga 7 tetor deri në 24 tetor. Para këtyre datave, telefonat mobil ishin përdorur shpesh nga punonjësit.

Autorët e raportit argumentuan se kjo mund të tregojë për shfaqjen e një “ngjarje të rrezikshme”, në Laboratorin Kombëtar të Biosigurisë së Institutit, midis 6 tetor dhe 11 tetor.

Për më tepër, të dhënat nga zona e afërt përreth laboratorit duket se tregojnë se bllokimet rrugore ishin ngritur midis 14 tetorit dhe 19 tetorit, duke sugjeruar se kishte ndodhur një incident i madh.

Sidoqoftë, ekspertët e sigurisë mbetën të kujdesshëm në lidhje me besueshmërinë e raportit, duke thënë se ai mund të bazohet në të dhëna të kufizuara në dispozicion të publikut celular dhe se mund të ketë arsye të tjera të besueshme për nivelet e ndryshme të përdorimit të telefonit.

Identiteti i organizatës private që kreu hetimin gjithashtu mbeti një mister. Por raporti 24-faqesh sugjeroi se “mbështet lëshimin e Covid-19 në Institutin e Virologjisë Wuhan” dhe se pandemia filloi më herët nga sa mendohej më parë.

Javën e kaluar, Sekretari i Shtetit amerikan Mike Pompeo tha se kishte “prova të mëdha” që koronavirusi kishte origjinën nga laboratori Wuhan.

Pompeo tha gjithashtu se kjo nuk ishte hera e parë që dështimet e laboratorit kinez kishin lejuar që një virus vdekjeprurës të shpëtonte dhe të rrezikonte botën.

Autoritetet kineze kanë insistuar vazhdimisht se COVID-19 u zhvillua natyrshëm dhe nuk shpëtoi nga një laborator./Metro

Burimi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button