Lajme

Testohet vaksina kundër Covid-19, rezulton e efektshme te majmunët

Për herë të parë, një nga vaksinat e shumta kundër COVID-19 në zhvillim ka mbrojtur një kafshë, makakët rezus nga virusi, raportojnë shkencëtarët.

Makakët rezus janë një lloj majmuni dhe vaksina nuk prodhoi efekte të dukshme anësore te to.

Studiuesit nga Sinovac Biotech, një kompani private me qendër në Pekin, dhanë dy doza të ndryshme të vaksinës së tyre COVID-19 në një total prej tetë majmunësh, shkruan Science.

Tre javë më vonë, grupi futi SARS-CoV-2, virusin që shkakton COVID-19, në mushkëritë e majmunëve përmes tubave poshtë trakeve të tyre, dhe askush nuk zhvilloi një infeksion të përhapur plotësisht.

Majmunëve që u ishte dhënë dozë më e lartë e vaksinës kishin përgjigjen më të mirë. Disa nga kafshët me dozë më të ulët kishin një “goditje virale”, por gjithashtu duket se kanë kontrolluar infeksionin.

Por Douglas Reed nga Universiteti i Pittsburgh, i cili po zhvillon dhe teston vaksinat COVID-19 në studimet e majmunëve, thotë se numri i kafshëve ishte shumë i vogël për të dhënë rezultate statistikisht të rëndësishme.

Një shqetësim është që majmunët nuk zhvillojnë simptomat të rënda që SARS-CoV-2 shkakton tek njerëzit, transmeton oranews. Studiuesit Sinovac pranojnë në artikull se “është ende shumë herët për të përcaktuar modelin më të mirë të kafshëve për studimin e SARS-CoV-2”, por vunë re se makaket rezus të pa vaksinuar, “imitojnë simptomat e ngjashme me COVID-19”.

Studimi adresoi gjithashtu shqetësimet se mbrojtja e pjesshme mund të ishte e rrezikshme. Eksperimentet e mëparshme të kafshëve me vaksinat kundër Covid-19, kishin zbuluar se niveli i ulët i antitrupave mund të çojë në përgjigje imunitare kur një kafshë u jepej patogjenët, duke rritur infeksionin dhe duke shkaktuar patologji në mushkëritë e tyre.

Por ekipi Sinovac nuk gjeti ndonjë provë të dëmtimit të mushkërive te kafshët e vaksinuara që prodhonin nivele relativisht të ulëta të antitrupave, gjë që “zvogëlon shqetësimin për përmirësimin e vaksinave”, thotë Reed. Megjithatë duhet të bëhet më shumë punë sipas tij.

Burimi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button